Una bona educació és possible sempre i quan hi hagi motivació i interès per part del nen/a. És sabut que quan un infant està motivat té una postura més favorable, està més actiu, té ganes de descobrir, saber, buscar, experimentar…
Davant la motivació i l’interès, igual que amb totes les emocions; el nostre cos respon des de 3 vies diferents: cognitiva, fisiològica i conductual.
Tipus de resposta dels nens/nenes davant de l’aprenentatge
La resposta fisiològica inclou des de canvis en el sistema nerviós autònom (augmenta freqüència cardíaca, pell de gallina…), canvis en el sistema nerviós central (activant o inhibint estructures neuronals); i en la secreció hormonal (epinefrina-norepinefrina-adrenalina i noradrenalina).
Les conductual són les accions que acompanyen a l’emoció; l’adopció d’una determinada postura corporal que dóna resposta a aquella emoció, l’expressió facial i les vocalitzacions…
La cognitiva, en canvi, és l’experimentació subjectiva de l’emoció. Aquells pensaments o imatges mentals que acompanyen a l’emoció i que es basen en el nostre aprenentatge, al nostra experiència…
Per tant, davant un aprenentatge que es presenta amb motivació i interès, els nens desenvoluparan diferents tipus de respostes que multiplicaran les seves capacitats per a aprendre.
A través de la resposta fisiològica aguditzaran els sentits per veure i escoltar millor, augmentarà la seva concentració i atenció. La seva resposta conductual serà la de desenvolupar l’escolta activa per entendre al mestre i als companys, participar i crear debat, treballar en grup… i la seva resposta cognitiva farà que pel seu cap passin mil hipòtesis, recordin conceptes apresos anteriorment, plantegin solucions, es vegin a ells mateixos aconseguint els seus objectius.
És imprescindible doncs conèixer les motivacions i interessos dels nostres alumnes per promoure un aprenentatge significatiu i garantir l’èxit acadèmic.
Avui dia hi ha molts problemes de motivació a l’escola. Els nens/es els agrada anar pels amics però no pel què fan i això hem de canviar-ho.
Quines estratègies de motivació per a l’alumnat existeixen?
Si ets tutor/ mestre llegeix els punts següents per a poder treballar des de la motivació:
- INTERESSAT PELS SEUS INTERESSOS: escolta’ls, descobreix les seves inquietuds i treballa a partir d’aquestes!
- DIVERSITAT: dissenya tasques variades, treball per projectes per adaptar-te a metes grupals però també individualitzades. Proposa activitats on l’aprenent prengui decisions, on tingui reconeixement, on hagi de cooperar amb altres companys, on s’avaluï ell mateix i amb un temps flexible que s’adapti a les necessitats de cadascú!
- Sigues AUTO-MOTIVANT! Tingues iniciativa per a liderar el grup. Aprofita les oportunitats d’aprenentatge, afronta els contra-temps, pensa en positiu, no et desanimis! Tu ets el director de l’orquestra i has de dirigir als alumnes amb actitud!
- ETS UN REFERENT EMOCIONAL: la manera com tu afrontis els problemes, el com entres a l’aula i com arribes al matí, com et dirigeixes als nens i nenes marcarà la seva conducta, la seva actitud i la seva postura davant teu com a educador i davant l’aprenentatge. Relaxa’t i treballa la seguretat en tu mateix
Si aconsegueixes ser un referent motivador, un líder d’un grup motivat que treballa amb ganes, actitud positiva, objectius compartits i individuals… segur que els nens i nenes tindran més ganes d’anar a l’escola.
Que no siguin les extra-escolars les úniques activitats que tinguin ganes de fer! Aprofitem aquesta informació sobre hobbies, interessos, talents per a portar-ho a les aules i exprimir-ho al 100%!
SIGUES UN MOTIVAT!